Az emberiség tudatosságának állandó változását, fejlődését, azaz evolúcióját rengeteg nemzetközi tudatkutató intézet, tudatossággal foglalkozó alapítvány, média és marketing ügynökségek, stratégiakutató intézetek, neuropszichológiai és szociálpszichológiai tanulmányok ezrei kutatják, hogy minél jobban megérthessük, milyen belső, tudati változásokon megyünk át egyénenként és kollektíven, és ezek a tudatosságunkbéli változások, milyen társadalmi változásokat hoznak magukkal.

Tudatos evolúciónak nevezzük azt a folyamtot, amikor az ember már önként, magától válik Tudatos Tanulóvá, (az emberiség fejlődésének, evolúciójának tudatos részévé) amikor élete történéseit, már nem csak, mint negatív vagy pozitív eseményekként jegyzi és éli meg, hanem hétköznapi tapasztalatait az életről és önmaga működéséről való tanulás folyamataként érzékeli, akként tudatosítja, így képesség válik a tudatos belső átalakulásra és változásra.

Rengeteg sikerkönyv szól a különösen nagy sikereket elért emberek, azon “különleges” képességéről, ahogy képesek voltak mindset-et = szó szerinti fordításban: “elme beállítást”, azaz:  gondolkodásmódot váltani. Rögzült gondolkodás módjukat képesek voltak felváltani egy sokkal “jövedelmezőbb”, rugalmasabb: Tudatos Tanuló gondolkodásmódra. Azért találó az angol “mindset” kifejezés, mert valóban olyan opcióról van szó, mint, amikor egy gépnek megadod az alapbeállításait, hogy “ezen belül mozoghat, dolgozhat” .

mindset-change
Mit szólnál, ha szembesítenénk most vele, hogy pont úgy éled Te is az életed, hogy egy általad valószínűleg “soha tudatosan jóvá nem hagyott alapprogramozás” = mindset szerint élsz! Ami pont annyira zár el ismeretlen és vágyott lehetőségek és megoldások teljes tárházától, mint egy régi TV alapbeállításai és lehetőségei mondjuk a szélessávú internet használatától!

A legjobb hétköznapi példa tehát a tudatunk evolúciójának és személyes tudatunk kinyilásának és fejlődésének elképzelésére:
– mert amit nem tudunk elKÉPZELni, arra nem is vagyunk KÉPesek-
hogy, ahogy haladsz előre, és felfelé a tudattérképen, úgy tágul ki előtted a lehetőségek tárháza és a kvantumvalóság, mintha a nagyi fekete-fehér kisképernyős televízóját egy 4K felbontású internetre kötött szuper képernyőre cserélnénk!

old-tv-vs-new-screen

Lehet, hogy ez most még furcsán hangzik a számodra, de várd ki a végét! 🙂

A kérdés tehát, hogy Rögzült Gondolkodás módunkból felengedve, amiben az emberek kb. 89%-a senyved, hogyan válhatunk Tudatos Tanulóvá?
Ha eddig nem így tettünk volna…
Bár, ha ezeket a sorokat olvasod 99% az esélye, hogy Te is már egy ideje a Tudatos Tanulók csoporját gazdagítod és Te is épp az emberiség tudati felemelkedésén dolgozol, akát tudatában vagy ennek, akár csak épp most tudatosítod magadban. 🙂

A Tudatos Evolúció tehát, semmi különöset nem jelent, mint hogy: több generáción keresztül a Tudattalanban rekedt és onnan “irányító”, nem feltétlen értünk dolgozó belső programot “a Tudat fényére tárjuk”, pont, mintha bevilágítanánk lámpással egy addig sötét elménkbéli szobába, és a tudatos tudatunk szintjére emelünk, vagyis tudatosítjuk.

opendoor

Majd pedig, ha itt az ideje, akár el is engedhetjük a nem kívánt, vagy a nem értünk dolgozó programokat.

***
Létezik egy felmérés, miszerint a Tudattérkép/Hawkins-skála szerinti a tudatosság 3 legalsó szintjén rekedt emberek hétköznapi működésének és döntéseinek, kommunikációjának és viselkedésének 99%-a ilyen tudatalatti (nem tudatosított) önműködő programok negatív irányítása alatt áll!!! 
A tudatalatti programozottság hatása %-okban a következőképp figyelhető meg az egyes tudatszinteken: (kép bal oldala)

Mondanom sem kell milyen könnyen lehet egy alacsony tudati szinten tartott emberi társadalmat irányítani, manipulálni, kihasználni, hűséges fogyasztóvá vagy szavazóvá tenni vagy épp erőszakossá, öldöklő biorobottá változtatni vagy háborúba küldeni.

Nyilván neked is szemet szúrt az utóbbi időben Magyarországon is elhatalmasodott “gyűlölet és félelem generáló kampányok sokasága, a félelem és gyűlölet (tudatossági szint: 30-100-ig) tudatos programozása a hatalommal élők gyakorlatában.
A hatalom gyakorlói például már régóta tudják, hogy ha egy csoport tagjait, tartós félelemben tartanak, vagy különböző ellenvéleményekkel, megosztásra kényszerítik akkor, azon csoport tagjai, könnyedén irányíthatóvá, engedelmessé és manipulálhatóvá , vagyis eszközzé degradálhatók, így céljaik eléréshez felhasználhatóvá válnak.

Természetesen ez nem csak nagyban, tömegekkel működik így!
Valamennyiünknek ismert, a saját életünkből is, hogy hajlamosak vagyunk, félelemből döntéseket hozni, félelemből cselekedni, akár évekre, akár életre szóló elköteleződéseket is vállalni, valósnak tűnő félelmeinken alapuló hiedelemrendszereink elménkbéli jelenléte miatt.

Hiedelem rendszereink feltérképezésének legjobb módja, ha irányított kérdésekkel rá tudunk világítani azokra a “vak foltokra” az elménkben, amiket esetleg magunktól képtelenek voltunk meglátni:

Önismereti kérdések I. :

Mitől/kitől/kiktől, milyen események bekövetkeztétől félek?

Mitől való félelemben lehet engem legjobban sakkban tartani?

Vannak, olyan emberek az életemben, akik felé, azért vállalok kötelezettséget esetleg,  mert valamely félelmem talál látszólagos megoldásra/biztonságra “bennük”?

Milyen lenne az életem, ha megtanulnám elengedni a félelmeimet, és az azokhoz kötődő béklyóimat, illetve ilyen típusú “muszály, mert különben” kötelezettség vállalásaimat?

Gyakorlat I:

A félelmeink feldolgozásának a legjobb módja, farkas szemet nézni velük.
Ezt tehetjük egyedül is, vagy pl: egy “kísérő” jelenlétében lépésről lépésre.
Az egyetlen kérdés, ami nagyon pozitív eredményeket hozhat, ha sikerül megválaszolnom:
Mi lehet a legrosszabb ami történhet velem a félelmemet illetően?
A gyakorlat abban áll, hogy próbálj meg megbarátkozni a lehető legrosszabb forgatókönyvvel is, vagyis fogadd el, hogy ez az Élet nevű játék telis-tele van bizonytalan végkimenetelekkel. 🙂
 – Igen, elfogadom, hogy sosem tudom 100%-os kontroll alatt tartani sem az életem, sem szeretteim vagy mások életének alakulását.
Amint azonban képesek vagyunk megbarátkozni ezzel a gondolattal, már sokkal könyebb dolgunk lesz, hiszen csak a saját részünkre kell koncentrálnunk, ami pedig “a kis lépések művészete“, amiről egy következő hírlevélben olvashatsz hamarosan!

Remélem hasznosnak találtad az e heti gondolat magvainkat is!

Áldott napokat, áldott hetet!
 
Egres Katinka

FIGYELEM!!!

Bár ezen blog sorozat fő célja, hogy minél magabiztosabban tanuljunk meg mozogni ebben a látszólag bizonytalan világban; a kvantumvalóság alaptörvényeinek megismerésével egyenesen arányosan, mint egy mellékhatásként: óriási mértékben fejlődik felelősség, szabadság és biztonság érzetünk.