Kedves Olvasó!

Hallottad a General Electric női dolgozóinak történetet? Még 1928-ban történt az eset.

A gyár vezetősége kiválasztott a motorokat összeszerelő szalagsoron dolgozó nők közül egy csoportot, leültek velük, elmondták nekik, hogy egy nagyszabású kísérletbe kezdenek. Szeretnék megtudni, hogy a termelés milyen körülmények között tud a legmagasabb szinten megvalósulni, a legkisebb hibaszázalék mellett. Ennek érdekében hétről hétre változtatni fogják a munkakörülményeket, és figyelik a termelési mutatókat.

Az első héten növelték a szerelőcsarnok világításának fényerejét.
Az eredmény lenyűgöző volt. Szinte azonnal nőtt a dolgozók teljesítménye és csökkent a hibaszázalék.
Ezután csökkentették a fényerőt, hogy megmérjék mekkora a különbség.
Meglepő módon azonban a teljesítmény tovább nőtt, a hibaszázalék tovább csökkent.
Ezután csökkentették majd növelték a terem zajszintjét, csökkentették majd növelték a terem hőmérsékletét, kényelmesebb, komfortosabb, aztán zordabb székeket adtak a hölgyek popsija alá. Aztán elkezdték változtatgatni a munkabeosztást.

A végeredmény döbbenetes volt.

Akármit változtattak a munkakörülményeken, a teljesítmény folyamatosan nőtt.

Nem tudták mire vélni a teljesítmény növekedést, ezért leültek beszélgetni a kísérletben részt vevő nőkkel, ők mit gondolnak az eredményről?

A válasz valószínűleg kvantumfizikusok százainak adott magyarázatot a néhány évtizeddel később elvégzett kísérleteikre.

A résztvevő hölgyek elmondták a felmérést végző kutatóknak, hogy még soha senki nem emelte ki őket semmilyen ügy kapcsán. Egész életükben mindenki csak gyári melósként tekintett rájuk, így is viselkedtek velük, és még soha senkitől nem kaptak ekkora figyelmet, mint a kísérlet időtartama alatt.

Ma már közhelynek számít, bármi, amire összpontosítunk, aminek minőségi FIGYELMET adunk, az növekedni kezd.

BÁÁÁRMI!!!!

Legyen az egy cserép virág, vagy akár egy, az életünket befolyásoló élethelyzet lehetséges végkimenetele. Sikerül elérnem egy célt, vagy kudarcot fogok vallani? Bármire fókuszálunk, aminek figyelmet adunk, az biztos, ez egy törvényszerűség, AZ NŐNI FOG.

Az, hogy a figyelmünk minőségét meghatározó érzelem befolyásolni is képes a végeredményt, azt most hagyjuk, tudom, tapasztalat híján sokaknak az csak egy spiri túlspilázás. De térjünk vissza a fókuszra.

Mi van akkor, amikor nem tudok fókuszálni? Tudom, hogy el kéne végeznem egy feladatot, de képtelen vagyok rá fókuszálni? A fókuszálás képessége miből fakad?

Keith Ellis Csodalámpájának egyik gondolata, néhány évvel ezelőtt 20 milliós nagyságrendű bevételt eredményezett a cégemben rövid idő alatt. Mert hallgattam rá. Sokszor megfeledkezem róla, de akkor hallgattam rá.
(Döbbenetes, hogy egy könyv néhány sora, ha épp befogadó állapotában éri az embert, egészen meg tudja változtatni az életét…)

Szóval, nagyon egyszerű a tanács:

“Dolgozz egyszerre egy kívánságon! Az erő az összpontosításból fakad, az összpontosítás pedig a fontossági sorrendből. Állítsd fel a fontossági sorrendet, és mindig az épp legfontosabb feladatot végezd el! Ha az készen van, jöhet a következő.”

Gondoltál valaha is a “fontossági sorrendre” úgy, mint az autód üzemanyagára a benzinkúton? Egy rosszul felállított fontossági sorrend nem olyan, mint egy autó, aminek a tankja félig van benzinnel, hanem olyan, mint, ami teljesen üres.
Még ebben az állapotban is letekert ablakkal beszélgethetünk az autóban. Még ebben az állapotban is lemoshatjuk az autót kívül, kitakaríthatjuk belül, és a hátsó ülésen rendezhetünk akár még sakkpartit is.
Egy dolgot nem tudunk azzal az autóval. Egy jottányit is előrébb haladni.

Amíg a rutinfeladatokat egymás után, vagy sokszor még szinte akár egy időben is eltudjuk végezni – például telefonon beszélni a kertésszel miközben kipakoljuk a mosogatógépből a tiszta tányérokat – addig, az igazán kihívást jelentő feladatokra, azokra, amikről később olyanokat szoktunk mondani: na, ezekért érdemes volt élni, azokhoz bizony a sorrendállítás és a fókuszálás vegytiszta összepárosítása a minőségi figyelem TARTÓS létrehozásához, egyszerűen elengedhetetlen.

Ilyen bagatell témák körül fogunk mozgolódni az idei utolsó nyári Mitér hétvégén. 🙂

Kérlek, nézd meg mire lesz képes ez a japán kisfiú, amikor MITÉR-be kerül, és ha úgy érzed jönnöd kell, szeretettel várunk Téged is jövő hétvégén, idén nyáron utoljára, az augusztus 13-14-ei Mitér Áttörés élményhétvégén.

Erre képes egy kisfiú MITÉR-ben:

 

A táborra itt tudsz jelentkezni:

Mitér Külső-Belső Kalandtúra és Áttörés hétvége >>>

Végezetül egy utolsó gondolat a Csodalámpából:

” Lehet, hogy amikor gyerek voltál, te is játszottál azzal, hogy egy nagyító segítségével beleégesd a monogrammodat egy deszkába. És tudod, mi volt az, ami a Nap langyos sugarait átalakította azzá a perzselő hősugárrá? A FÓKUSZ. Vagyis magyarul az összpontosítás. Az összpontosítás a dolgoknak egyetlen pontba való sűrítése. Az összpontosított energia megteheti azt, amit ugyanaz a mennyiségű szétszórt energia soha. A legtöbbünk olyan, mint a Nap egy meleg nyári délelőttön: szétsugározzuk energiánkat mindenfelé, bármiféle konkrét cél nélkül. Így az egyik nap pont arra jó, hogy kitölti az időt a következő napig. A sikeres emberek ezzel szemben olyanok, akár a nagyítóüveg. Összpontosítják energiájukat. Nincs több idejük, energiájuk vagy tehetségük. Az összpontosítást használják arra, hogy elérjék, ami látszólag meghaladja képességeiket.”
További kellemes nyári napokat kívánunk, szeptemberben újra jelentkezünk a Mitérrel!

Ha szívesen mitereznél egyet még személyesen is, akkor pedig itt van újra a tábor linkje:

Mitér Külső-Belső Kalandtúra és Áttörés hétvége>>>

Sok szeretettel,
Tarnóczy Vilmos

www.miter.hu
www.egreskatinka.hu
www.tarnoczyvilmos.hu

“A legtöbb ember egy másik ember.
Gondolataik valaki más véleménye,
Életük utánzat, szenvedélyük idézet…”
– Oscar Wilde

Emiatt született meg ez a könyv: